sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Ilmaisia valokuvia internetistä - laillisesti

Varmasti kaikki graafisen alan kanssa tekemisissä olevat ovat joskus törmänneet tilanteeseen, että pitäisi saada valokuva jostakin kohteesta joka ei ole kovin helposti saatavilla. Asiakas haluaa valokuvan vaikkapa palmusta - Suomessa, joulukuussa ja seuraavaksi päiväksi. Mikä siis neuvoksi? Googlen kuvahaku ei ole ratkaisu. Vaikka sitä epäilemättä jotkut ammattilaisetkin käyttävät ehtymättömänä kuvavarastona, ei se laillista ole. Vaikka valokuvat olisivatkin netissä kaikkien saatavilla, niihinkin pätevät tekijänoikeudet.

Internetissä on kuitenkin useita avoimen lisenssin kuvakirjastoja, joiden kuvia saa käyttää ilmaiseksi ja täysin laillisesti - usein myös kaupalliseen käyttöön (valokuvia, joita ei ole otettu jotakin tiettyä tarkoitusta varten, vaan joita pystyy ostamaan tai - kuten tässä käsittelemissäni palveluissa - käyttämään ilmaiseksi, kutsutaan stock-kuviksi).

Valokuva: Philip Jackson/www.sxc.hu
 http://www.sxc.hu/ lienee eräs parhaista ilmaisista kuvakirjastoista. Sivusto sisältää yli 350 000 valokuvaa melkein aiheesta kuin aiheesta. Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen, joka kuitenkin on täysin ilmaista. Usein kuvat ovat melko laadukkaita, ja sivulta löytyy myös graafisia elementejä. Yleensä palvelun kuvia saa käyttää vapaasti myös kaupallisissa töissä.

Osoitteesta http://ookaboo.com/o/pictures/ löytyvästä palvelusta löytyy sivun oman kuvauksen mukaan ilmaisia kuvia kaikesta maan päällä. Sivusto on varsin mainio paikka jos etsii kuvia vaikkapa jostakin tietystä maasta, kaupungista tai rakennuksesta. Myös historiallisesti merkittävistä henkilöistä löytyy kuvia.

Samassakin kuvakirjastossa saattaa olla käytössä erilaisia lisenssejä - näin on esimerkiksi molemmissa yllä mainituista sivuista. Osa kuvaajista haluaa heiltä kysyttävän luvan ennen kuvan käyttöä. Osa taas haluaa nimensä kuvan yhteyteen. Osa ei vaadi tätäkään, mutta on hyvän tavan mukaista mainita kuvaaja ja sivusto aina kun se on mahdollista. Eräät palvelut tarjoavat kuvia ilmaiseksi vain epäkaupalliseen käyttöön. Asiaan kannattaa perehtyä, koska vastuu rikkomuksista on kuvan käyttäjällä.

Myytäviä tuotteita, kuten nettisivupohjia, postikortteja, t-paitoja ja hiirimattoja varten kannattaa aina kysyä lupa kuvaajalta - joka yleensä on kuitenkin vain yhden sähköpostin päässä. Muutenkin monet kuvaajat arvostavat sitä, jos heille kerrotaan mihin heidän ottamiaan kuvia aiotaan käyttää. Lisäksi kannattaa huomioida että jos kuvassa esiintyy tunnistettavissa oleva henkilö, saattaa kuvan käyttämiseen tarvita luvan myös häneltä. Periaatteessa kuvaajalla pitäisi olla lupa hänen julkaisemissaan kuvissa esiintyviltä henkilöiltä, joten luvan mallilta saa ottamalla yhteyden kuvaajaan.

On aika todennäköistä että joku muu on käyttänyt samaa valokuvaa jo aiemmin jossakin kaupallisessa työssä. Saattaa syntyä epämukava tilanne, jos kilpailevan yrityksen esitteessä on kuva siitä samasta palmusta, jota on itse käyttänyt. Kuitenkin - mikäli asiakas ei vaadi uniikkia taideteosta, ovat kuvakirjastot harkinnan arvoinen vaihtoehto. Ainakin kuvankäsittelyä opettelevalle sxc:n kaltaiset sivustot ovat verraton materiaalipankki. Jos onnistuneen kuvan sitten haluaakin julkaista vaikka omilla nettisivuillaan, ei ainakaan joudu vastaamaan tekijänoikeusrikkomuksista. Myös kouluprojekteihin kuvakirjastot sopivat mainiosti.

Muita avoimen lisenssin kuvakirjastoja ovat esimerkiksi:


4 kommenttia:

  1. Tosi hyvää informaatiota! Kiitos. Näitä tulen tarvitsemaan.

    VastaaPoista
  2. Kirjoitin blogissani Pixabaystä, jonka kuvia saa käyttää myös kaupallisen tarkoitukseen ja edes mainitsematta tekijän nimeä. Kuvat ovat lisensioitu public domain CC0 lisenssin alle.

    http://www.fiksua.com/2014/01/pixabaysta-valokuvia-vapaasti-kayttoon.html

    VastaaPoista