keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Animaattorin apuvälineet internetissä

Ennen animaation tekijän lähes pakollinen hankinta oli jokin animaatioraamattu, kuten Richard Williamsin "The Animator's Survival Kit" tai Preston Blairin "Cartoon Animation". Todennäköisesti jompikumpi tai jokin vastaava julkaisu löytyy monen nykyanimaattorinkin kirjahyllystä, mutta ilmankin pärjää – kiitos internetin ehtymättömän tietovaraston.

Preston Blairin ohjeita ja piirroksia animaattorien avuksi löytyy internetistä osoitteesta http://www.freetoon.com/prestonblair/. Sivusto on loistava apuväline sekä klassisen animaation että 2d- ja 3d-tietokoneanimaation tekijöille. Sivulta löytyy opastusta hahmojen suunnitteluun, ajastukseen, liikkeiden animointiin ja niin edelleen.

Aina ei ole saatavilla elävää mallia, jota käyttää apuna piirtämiseen. Toiset piirtäjät ovat ratkaisseet asian keräämällä lehtileikkeitä ja muita kuvia erilaisista asennoista. Monien ensisijainen apuväline on peili, kun taas jotkut käyttävät kameran itselaukaisinta tai kuvaavat asennot ja liikkeet videolle.

Sekä animaattoreille että muille piirtäjille saattavat olla hyödyksi sivustot, joilta löytyy referenssikuvia ihmisen eri asennoista, liikkeistä, ilmeistä ja eleistä. http://www.posemaniacs.com/ on loistava apuväline ihmisvartalon piirtämiseen. Sivulta löytyy sadoittain kuvia ihmisvartalosta eri asennoissa ja eri kulmista. Joitakin kuvia pystyy esimerkiksi pyörittelemään ikään kuin kolmiulotteisesti. Osoitteesta http://characterdesigns.com/ taas löytyy valokuvasarjoja piirtämisen avuksi.

Myös kasvojen ilmeet ovat olennainen osa animaatiota. Osoitteesta http://research.animationsinstitut.de/70.0.html löytyy valokuvia ja videoita erilaisista ilmeistä. Palvelu vaatii rekisteröitymisen, joka kuitenkin on ilmaista. Sarjakuvamaisempaa tyyliä tavoittelevalle saattaa olla hyödyksi osoitteesta http://danidraws.com/2007/12/06/50-facial-expressions-and-how-to-draw-them/ löytyvä taulukko, jossa on 50 piirroshahmon kasvojen ilmettä.

Myös videomateriaali on usein hyödyllinen apu animaation teossa. Esimerkiksi osoitteessa http://vimeo.com/groups/aniref on satoja videoita, jotka on ladattu internetiin nimenomaan animaattoreiden avuksi.

1 kommentti:

  1. Päivitys: Preston Blairin ohjeet eivät ainakaan tuossa osoitteessa ole enää saatavilla. Googlaamalla esim. "Preston Blair cartoon animation" ohjeita ja piirroksia löytyy muilta sivuilta.

    VastaaPoista